Adoptovanými prázdninami podporujeme budoucí dobro

České Budějovice – Dvoutýdenní Adoptované prázdniny si užívalo v jižních Čechách 14 běloruských dětí z projektu Adopce na dálku, který realizuje Diecézní charita České Budějovice. Cílem této akce je zkvalitnění života dětí ohrožených celkově špatnou sociální situací rodiny, v níž žijí, a jsou přímo či nepřímo postiženy důsledkem černobylské jaderné katastrofy.

Diecézní charita České Budějovice pořádá v rámci svého projektu Adopce na dálku každé dva roky ozdravný pobyt běloruských dětí v České republice pod názvem „Adoptované prázdniny“. Letos se ho od 1. do 15. srpna 2018 účastnilo 14 běloruských dětí s pohnutými životními osudy.

Děti z těch nejchudších rodin jsou do tohoto projektu vybírány pracovníky partnerské Diecézní charity Pinsk. Jsou z neúplných rodin nebo sirotci žijící s jedním ze svých prarodičů. Mnozí rodiče jsou odkázáni pouze na velmi nízké sociální dávky, které jsou často jejich jediným příjmem.

I přes tyto podmínky se většina rodičů snaží rozvíjet zájmy a talent svých dětí. Jako např. u dvanáctileté Gabriely, která je nejstarší ze šesti sourozenců. Její rodina ji i přes nedostatek financí podporuje v její největší zálibě, kterou je kreslení, a může se rozvíjet v zájmovém kroužku. Tento rok se podařilo pro Gabrielu a další tři běloruské děti najít české adoptivní rodiče, kteří je budou podporovat až do ukončení jejich studia. Programu se totiž účastní jak děti, které už své sponzory mají, ale také ty, kteří se o adoptivní rodiče teprve ucházejí.

Osmileté Máše od roku 2012 přispívá sdružení Jihočeské matky. Pomohlo jí zafinancovat náročnou operaci srostlých prstů na rukou i nohou. Nyní jim mohla osobně přijet Máša poděkovat společně se svou maminkou, která dělala běloruské výpravě doprovod.

Do letošního roku byl adoptivním rodičem také starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, jenž převzal nad akcí již po několikáté záštitu. Má v adopci od roku 2007 nyní již osmnáctiletého Kirila, který v letošním roce úspěšně ukončil svá studia, a pobytu v ČR se účastnil naposled.

Děti strávily prodloužený víkend u svých adoptivních rodičů, českobudějovická diecézní charita pro ně připravila bohatý program – např. návštěvu památek v Českých Budějovicích a okolí, v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou, zavítaly také do Strakonic, Písku na Kleť a Šumavu. Velký dík patří Kongregaci Školských sester de Notre Dame a Kongregaci sester Nejsvětější Svátosti, které poskytly dětem ubytování a stravu.

A co se mladým návštěvníkům líbilo nejvíce? Odpověď vás možná překvapí – kopce. Dle koordinátorky projektu Taťjany Šerákové by děti nejraději chodily jen do kopce a z kopce, jelikož běloruský nejvyšší kopec Dzjaržynskaja hara má nadmořskou výšku pouhých 345 m. Devítiletý Žeňa pak obdivoval velké ryby, které žijí v českých vodách.

Adopce na dálku není o tradiční adopci dítěte, ale jedná se o adresnou finanční pomoc vybranému dítěti. Ročně adoptivní rodiče svému dítěti do Běloruska posílají minimálně pět tisíc korun, z nichž jsou hrazeny léky, kroužky, školní uniformy a studium. Takto vložené peníze se stávají pro dítě trvalým vkladem do jeho života. „Věřím, že tímto projektem podporujeme v dětech budoucí dobro“, zmínil při setkání s dětmi ředitel Diecézní charity České Budějovice Jiří Kohout.

Adopce_prázdniny_1_2018

Text: Martina Baráková