Již několik let připravuje Diecézní charita České Budějovice ozdravné pobyt běloruských dětí v České republice, kterého se zúčastní každoročně 10-15 dětí. Tyto děti jsou zařazeny do projektu „Adopce na dálku“. Nejdůležitějším cílem je určité zkvalitnění života dětí ohrožených celkově špatnou sociální situací rodiny, ve které žijí a navíc jsou přímo či nepřímo postiženy důsledkem černobylské jaderné katastrofy. Dalším smyslem je rozšířit následné možnosti optimálně se uplatnit na území své země a tvořit rovnocenný, aktivní, tj. blíže utvářející a přetvářející prvek tamní společnosti, zvýšit jejich kompetence a maximálně tím vyrovnat jejich příležitost ve srovnání s ostatními členy společnosti v zemích EU. Dílčí cílem projektu je podpořit rozvoj jejich individuálních osobností (zážitková, poznávací složka), umožnit jim s ohledem na ztíženou ekonomickou situaci rodin dokončit základní vzdělání a v určitých případech i dále se vzdělávat. Cíleně tak zvýšit jejich konečnou výbavu dovedností, nabídnout možnosti získání nových schopností a do jisté míry se podílet na stabilizaci a vylepšení rodinného zázemí, tj. jejich přirozeného prostředí tak, aby rozvoj mohl mít optimální průběh.

Dobrovolný příspěvek

Bankovní spojení: Raiffeisenbank České Budějovice

Č.účtu: 1000039938/5500 Letní pobyt – var.symbol 33A Dobrovolný příspěvek

Letní ozdravný pobyt v letech:

2012, 2010, 2009, 2008, 2007

Poděkování

Diecézní charita České Budějovice srdečně děkuje panu senátorovi ing. Tomášovi Jirsovi za převzetí záštity nad Ozdravným pobytem běloruských dětí v roce 2014 a též všem sponzorům, kteří se na organizaci pobytu podíleli. Bez jejich účasti by pobyt běloruských dětí nemohl proběhnout. Ještě jednou srdečně děkujeme. Diecézní charita České Budějovice

Děti z Běloruska odjely z České republiky zpět domů

Ve čtvrtek 21.8.2014 v časných ranních hodinách se děti z Běloruska shromáždily (společně s doprovodem - paní Veronikou Šeljuk) v Českých Budějovicích v ulici Na Sadech, aby se před odjezdem do Běloruska rozloučily se sestrou Václavou z kongregace školských sester a s paní Taťjanou Šerákovou, vedoucí projektu Adopce na dálku při Diecézní charitě České Budějovice.

Děti z Běloruska navštívily Lipno

V úterý 19.8.2014 v ranních hodinách předali adoptivní rodiče děti z Běloruska pracovníkům Diecézní charity v Českých Budějovicích. Prostřednictvím starosty města Lipna ing. Zdenka Zídka byl sponzorsky zajištěn celodenní program na Lipně. Programem nás doprovázela a pomáhala nám Dagmar Adlerová, referentka pro obchod.

Adoptivní rodiče si převzali běloruské děti na prodloužený víkend

V pátek 15.8. 2014 v 9 hodin ráno se v sídle Diecézní charity ČB shromáždili rodiče, kteří projevili zájem strávit prodloužený víkend s jejich „adoptivními“ dětmi. K setkání se dostavili všechny rodiče, kteří svoji účast předem přislíbili. Setkání proběhlo v očekávání a v přátelském duchu, někteří z rodičů neváhali na toto setkání přijet až z druhého konce republiky. Adoptivní rodiče stráví se svými dětmi 4 dny a mají příležitost děti více poznat při společném programu.

Děti z Běloruska navštívily Český Krumlov

Ve čtvrtek v ranních hodinách vyrazily běloruské děti s doprovodem autobusem do Českého Krumlova. Nejprve si prošly historickou část města a poté zavítaly do restaurace penzionu „Pod radnicí“, kde jim pan Petr Eliáš umožnil zdarma poobědvat. (místní kuchař dětem nabídl kuřecí vývar se zeleninou a jejich oblíbený řízek s hranolkami). Odpoledne děti vyrazily směrem k zámku, prohlédly si krumlovské medvědy a prošly se ve francouzské a anglické zahradě.

Děti z Běloruska navštívily Kleť

Ve středu 13.4.2014 se běloruské děti vydaly na výlet na Kleť. Počasí tentokráte dětem nepřálo, den byl deštivý a chladný. Autobus je dovezl na místo a poté děti nasedly na sedačkovou lanovku, která je vyvezla až na vrchol. Protože dětem bylo zima, jako první navštívily restauraci na vrcholu, kde jim pan JUDr. Ladislav Faktor zařídil oběd zdarma. Dětem nabídl i volný vstup na rozhlednu, ale z důvodu špatného počasí děti jeho nabídky nakonec nevyužily.

Běloruské děti navštívily Hlubokou nad Vltavou

Další den pobytu (úterý 12.8. 2014 ) strávily děti z Běloruska v Hluboké nad Vltavou. V ranních hodinách se děti sešly společně s doprovodem v Českých Budějovicích před kavárnou Lanna u Dlouhého mostu, kde je vyzvedl místní kapitán, z jehož pomocí mohlo 8 běloruských dětí úspěšně doplout na motorové lodi do přístavu v Hluboké. V jedenáct hodin umožnil starosta Hluboké nad Vltavou, pan ing. Tomáš Jirsa, dětem volný vstup a prohlídku zámku s výkladem v ruském jazyce.

Děti z Běloruska na cestě do Č. Budějovic

Čekání na děti - ilustrační foto

Dnes v 6 hodin ráno vyjížděl autobus společnosti Jihotrans do Polska, k hranicím s Běloruskem. "K místu, kde přespíme, nám zbývá ještě asi 250 km, jinak cesta ok. Děti přijedou zítra ráno," napsal dnes (pátek 8. 8. 2014) v sms v 15.30 hodin Roman Tlapák, který doprovází autobus na cestě pro děti >>>

Ozdravný pobyt běloruských dětí v České republice

V termínu 10.8. - 21.8. 2014 bude probíhat v Českých Budějovicích ozdravný pobyt pro děti z brestské oblasti. Setkání proběhne pod záštitou starosty města Hluboká nad Vltavou, ing. Tomáše Jirsy. Pro děti z Běloruska je zajištěn program ve dnech 10. - 14. 8. 2014. Víkend 15.-17.8. stráví děti se svými adoptivními rodiči. Na pondělí 11.8. od 10 hod. je naplánována tisková konference v sídle občanského sdružení Orel, Lannova 2, České Budějovice. Na tiskovou konfe-renci jsou všichni srdečně zváni, návštěvníci budou mít možnost pokládat dětem otázky. Překlad zajištěn.

Děti unás 2012

Jednotlivé dny pobytu jsou zachyceny v následujících galériích.