Sestra Aleta: Zažíváme těžké časy. Polovina dětí má koronavirus
9. června 2021 Zprávy ze Zimbabwe

Sestra Aleta: Zažíváme těžké časy. Polovina dětí má koronavirus

To, čeho se děti a jejich „maminky“ z dětského domova Mary Ward v Kwekwe, Zimbabwe už více než rok obávali, se nyní stalo – 29 dětí bylo před týdnem pozitivně testováno na koronavirus. Díky uspořádání dětského domova bylo možné oddělit nemocné děti od těch zdravých ve dvou samostatných domcích. S čím se nyní dětský domov potýká se dočtete v rozhovoru se sestrou Aletou.

„Žije u nás nyní 60 dětí,“ informuje nás během videohovoru sestra Aleta z kongregace Congregatio Jesu, která dětský domov vede. „Všechny děti teď mají 3 týdny prázdnin, takže jsou doma. Do školy se vracejí opět 28. června.“

IMG-20210526-WA0015První děti se nakazily právě ve škole a další pak mezi sebou v domově. Neubránily se ani čtyři pečovatelky, které se od dětí také nakazily. Naštěstí nemá nemoc u nikoho z nich těžší průběh. Povětšinou děti bojují s teplotami, kašlem a bolestmi hlavy.

„Bylo to náročné, ale děti se už pomalu uzdravují. Léky, které nám lékař dal, zabírají,“ říká viditelně unavená sestra Aleta.

V Zimbabwe neprobíhá pravidelné testování obyvatel a děti jsou podle sestry Alety testované jen jedenkrát při návratu do školy po prázdninách. V zemi už neplatí striktní opatření, jako to bylo během lockdownu, ale děti z dětského domova se přesto raději stále drží doma, s výjimkou cest do školy.

„To, co nás teď trápí nejvíc, jsou vysoké ceny roušek, které potřebujeme my i děti. Za jednu krabičku s 50 jednorázovými rouškami platíme 5 amerických dolarů. To je pro nás moc,“ vysvětluje sestra Aleta a dodává: „Jsme vděční všem našim dárcům z Čech, kteří se nám snaží pomoct. Díky, že na nás myslíte. Modlíme se za vás všechny i za vaše rodiny.“

Pokud se budete chtít dozvědět více informací o projektu Darovaný domov Diecézní charity České Budějovice a zapojit se do něj, podívejte se na stránku projektu.

VÍCE O PROJEKTU DAROVANÝ DOMOV V ZIMBABWE

Jak můžete dětský domov v Zimbabwe podpořit?

Převod na účet

(Raiffeisen Bank)

VS 41 (pozn.: případně používejte variabilní symbol, který jste používali doposud)

Zimbabwe_QR platba